Cirkuszhercegnő – hol máshol, mint a cirkuszban!

2022. October 10.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Október 29-én autentikus helyszínen, a Magyar Nemzeti Cirkusz sátrában (1224 Budapest, Barackos út 110.) mutatják be Kálmán Imre közkedvelt operettjét.

 Cirkuszhercegnő – hol máshol, mint a cirkuszban

A világhírű nagyoperett ősbemutatóját 1926. március 26-án tartották a bécsi Theater an der Wienben. Ezt alig fél év múlva, 1926. november 24-én követte a hazai, budapesti premier, az akkori Király Színházban. A szerző, ahogy ő állítja, élete legfontosabb zenei anyagát készítette el, hiszen a szövegkönyv mintegy 150 oldal terjedelmű, a hangszerelés pedig hat hónapig tartott.

A háromfelvonásos Cirkuszhercegnő Kálmán Imre egyik legtöbbet játszott operettje a Csárdáskirálynő és a Marica grófnő után. Az október 29-én bemutatásra kerülő darab helyszíne a cirkusz, Moravetz Levente a manézshoz modernizálta az operettet, ezért az előadás szerves részét adják az akrobata számok és a látványos lovas produkciók.

Korábban már meghatározták ezt az új "műfajt": a SzínCuszt – a színház, a zene és a sokoldalú cirkuszművészet ilyen összekapcsolása különleges élményt nyújthat a nagyközönségnek.Végigizgulhatjuk Fedóra hercegnő és Mr. X. – Lőrincz Judit és Buch Tibor  – szerelmi vívódásait. Jókat nevethetünk Fodor Zsóka és Besenczi Árpád szócsatáján, megfigyelhetjük Vladimir nagyherceg – Götz Attila – ármánykodását, vagy izgatottan nézhetjük Ifj. Richter Józsefnek, a világ legfiatalabb cirkuszigazgatójának lélegzetelállító lovas szaltóit.

A cirkusz világa igen titokzatos: a porondon csillogó jelmezben pompázó akrobata a mindennapokban szakadt ruháját varrja, a teli szájjal nevetgélő bohóc igazából bánatos, szomorú, a közönséget uralma alá vonó műlovas pedig valójában szerelmét sirató katonatiszt. Aki ragaszkodik hozzá, hogy a színfalak mögé kerüljön, vagy esetleg úgy gondolja, hogy megtévesztheti az álcázás mestereit, könnyen hoppon maradhat. Ahogy az lenni szokott, a valódi érzelmek végül még ezen a nyüzsgő helyszínen is győzelmet aratnak...

 

 

Cirkuszhercegnő, operett, Magyar Nemzeti Cirkusz

 

 

Szólj hozzá!


Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda...
 
Színház naptár

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta nagyon odafigyel a környezetére, méhlegelőt alakít ki a telkén, virágot ültet, biciklivel jár és arra törekszik, hogy a főzések során is a lehető legfenttarthatóbban járjon el. Most...

A majdnem tökéletes boldogság receptje

A LIAison és a Füst sikere után megszületett Pokorny Lia legújabb önálló estje. A majdnem tökéletes boldogság receptje című előadás április 12-én a MOMKultban debütál, és onnantól kezdődően havonta látható majd Budapesten és az ország különböző pontjain.
Új színdarabok