Az ejtőernyős költőnő – igaz történet a 20. századból

3 hete  ·   Ajánló   ·  szinhazvilag.hu

Hogy ki volt Szenes Hanna? Sokan azt hiszik, Szenes Iván testvére – valójában tényleg rokona, csak éppen másodunokatestvére volt a híres slágergyárosnak a mártírsorsú költőnő.

Nem, Szenes Hanna nem Szenes Iván testvére

Pontosabban: mártírsorsú költőnő ÉS ejtőernyős  – ez a két szó ritkán szerepel egy mondatban, ebből is látszik, milyen különleges sors jutott az 1921-ben született zsidó lánynak. Jövőre lesz 100 éve, hogy meglátta a világot, de az életből mindössze csak 23 év jutott neki.

Amikor továbbtanulását megakadályozták a zsidótörvények, 1939 szeptemberében kivándorolt Palesztinába, és csatlakozott a Haganához, a zsidó fegyveres védelmi szervezethez. Egyike volt annak a 17 magyar zsidónak, akit a brit mandátum területén az angol hadsereg kiképzett, hogy Jugoszláviába ejtőernyővel ledobva őket megkíséreljék megakadályozni a magyar zsidók deportálását. 1944 márciusában értek földet, a partizánok között várakoztak, míg aztán májusban átlépték a magyar határt. Szenes Hannát azonban egy csendőrjárőr elfogta, a Margit körúti fogházba került, megkínozták, de hősiesen állta ki a kínzásokat és nem árulta el küldetése részleteit. A nyilas hatalomátvétel után a fogház udvarán agyonlőtték. Hamvait 1950-ben Izraelbe szállították és nemzeti hősként temették el. Emlékét Budapest VII. kerületében a Szenes Hanna park neve őrzi, ahol idén nőnapon elhelyezték Mihail Kolodko őt ábrázoló miniszobrát (képünkön).

Élertéről a Spinoza Színházban látható egy előadás – saját verseivel, Szentkirályi György zenéjével és a SabbathSong Klezmer Band közreműködésével.

 

 

 

 

 

Szenes Hanna

 

 

Szólj hozzá!


Elmarad a halasztott POSZT is

Elmarad a halasztott POSZT is

Későbbi időpontra halasztják a 20. Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT), amelyet június helyett szeptemberben szerettek volna megtartani.
 
Színház naptár

A '70-es években játszódó darab – a századvég magyar slágereivel

Hasonmások címmel tart ősbemutatót pénteken a zalaegerszegi Kvártélyház Szabadtéri Színház a mások mellett Komár Lászlónak, Máté Péternek vagy Cserháti Zsuzsának dalokat szerző Nagy Tibor szerzeményeinek feldolgozásával.

Az Anyád kínja után itt az Apád füle

Az évek óta telt házas Anyád kínja után az apaság rejtelmeibe nyújt betekintést az Orfeum legújabb vacsoraszínházi darabja.
Új színdarabok