Az ejtőernyős költőnő – igaz történet a 20. századból

2020. július 20.  ·   Ajánló   ·  szinhazvilag.hu

Hogy ki volt Szenes Hanna? Sokan azt hiszik, Szenes Iván testvére – valójában tényleg rokona, csak éppen másodunokatestvére volt a híres slágergyárosnak a mártírsorsú költőnő.

Nem, Szenes Hanna nem Szenes Iván testvére

Pontosabban: mártírsorsú költőnő ÉS ejtőernyős  – ez a két szó ritkán szerepel egy mondatban, ebből is látszik, milyen különleges sors jutott az 1921-ben született zsidó lánynak. Jövőre lesz 100 éve, hogy meglátta a világot, de az életből mindössze csak 23 év jutott neki.

Amikor továbbtanulását megakadályozták a zsidótörvények, 1939 szeptemberében kivándorolt Palesztinába, és csatlakozott a Haganához, a zsidó fegyveres védelmi szervezethez. Egyike volt annak a 17 magyar zsidónak, akit a brit mandátum területén az angol hadsereg kiképzett, hogy Jugoszláviába ejtőernyővel ledobva őket megkíséreljék megakadályozni a magyar zsidók deportálását. 1944 márciusában értek földet, a partizánok között várakoztak, míg aztán májusban átlépték a magyar határt. Szenes Hannát azonban egy csendőrjárőr elfogta, a Margit körúti fogházba került, megkínozták, de hősiesen állta ki a kínzásokat és nem árulta el küldetése részleteit. A nyilas hatalomátvétel után a fogház udvarán agyonlőtték. Hamvait 1950-ben Izraelbe szállították és nemzeti hősként temették el. Emlékét Budapest VII. kerületében a Szenes Hanna park neve őrzi, ahol idén nőnapon elhelyezték Mihail Kolodko őt ábrázoló miniszobrát (képünkön).

Élertéről a Spinoza Színházban látható egy előadás – saját verseivel, Szentkirályi György zenéjével és a SabbathSong Klezmer Band közreműködésével.

 

 

 

 

 

Szenes Hanna

 

 

Szólj hozzá!


Csonka Andrásnak nincsenek szerepálmai

Csonka Andrásnak nincsenek szerepálmai

Csonka András a napokban - január 16-án - ünnepelte az 56. születésnapját. Hogy mennyire nem érzi magát öregnek, hogy mit csinálna másképp és...
 
Színház naptár

Még egy év lezárás???

A Portfolio.hu az OECD vezető közgazdászát idézte, aki a BBC-nek adott interjújában azt mondta, hogy akár további hat-tizenkét hónapig is fenn kell tartani a jelenlegi lezárásokat a vakcina ellenére is.

Bodrogi Gyula és Törőcsik Mari osztálytársa volt: elhunyt Szabó Ildikó

Életének 87. évében elhunyt Szabó Ildikó színésznő - tudatta a család pénteken az MTI-vel. A művészt csütörtökön érte a halál. Temetéséről később intézkednek.
Új színdarabok