Augusztus 21-én kezdődik a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

2020. August 17.  ·   Ajánló   ·  Színházvilág.hu, MTI

A rendezvényt a nyár elejéről halasztották az akkor még biztonságosabbnak tűnő nyár végére. Délvidékről, Felvidékről, Kárpátaljáról, Partiumból és Erdélyből érkeznek társulatok a fesztiválra. Azt nem tudjuk, hogy a járványügy beutazásra vonatkozó intézkedései miként befolyásolják a rendezvényt.

RASZPUTYIN (Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata )

Az idén 32. alkalommal megrendezett kisvárdai fesztivál színes programmal várja a közönséget, az előadásokat Balogh Tibor dramaturg, színikritikus válogatta.

A rendezvény a kisvárdai Művészetek Házában a Nagyváradi Szigligeti Színház előadásával, Szép Ernő Lila akác című darabjával nyílik. Látható lesz Henrik Ibsen Peer Gyntje, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház A veszett brigadéros című előadással, a marosvásárhelyi Spectrum Színház a Zsiga és a nők című produkcióval érkezik a fesztiválra. A komáromi Jókai Színház Miroslav Krleza A Glembay-ház című művét mutatja be. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata Szőcs Géza Raszputyin című történelmi művét játssza. Az Újvidéki Színház Lev Nyikolajevics Tolsztoj Anna Karenina című művét hozza el Kisvárdára.

A Zsinagógában a fesztivál első versenyelőadása a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Gusztáv a hibás mindenért című produkciója lesz. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Henrik Ibsen A nép ellensége című darabját, a marosvásárhelyi Spectrum Színház pedig a Függöny című előadást mutatja be.

Visky András Pornó – Feleségem története című dokumentumjátéka a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház produkciójaként látható, a Római karnevál című Hubay Miklós színjátékot a Soproni Petőfi Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a marosvásárhelyi Spectrum Színház közös előadásában játsszák. Emellett a Kassai Thália Színház Ma már nem mész sehova című produkciója is szerepel a programban.

A hallgatói versenyben a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatói Susan Sontag Alice az ágyban című színművét, az Újvidéki Művészeti Akadémia növendékei pedig Lénárd Róbert Phaidra-átiratát, a Mosolyt adják elő.

Augusztus 29-én záróünnepséggel és a díjak átadásával zárul a fesztivál, este a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház Tizenkilenc című előadása látható.

A versenyelőadásokon túl további színházi produkciók, koncertek, workshopok és szakmai beszélgetések várják a látogatókat.

Mindeközben a Szegedi Nemzeti Színház és az Újvidéki Színház közös előadása azért hiúsul meg átmenetieg, mert a szegediek állítólag félnek a vírustól.

Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

 

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok