A '70-es években játszódó darab – a századvég magyar slágereivel

2020. July 29.  ·   Ajánló   ·  Színházvilág.hu, MTI

Hasonmások címmel tart ősbemutatót pénteken a zalaegerszegi Kvártélyház Szabadtéri Színház a mások mellett Komár Lászlónak, Máté Péternek vagy Cserháti Zsuzsának dalokat szerző Nagy Tibor szerzeményeinek feldolgozásával.

A '70-es években játszódó darab –  a '70-es évek zenéivel

Pozsgai Zsolt drámaíró 2013-ban írta a Hasonmások szövegkönyvét Nagy Tibor zeneszerző dalaira építve, s már tavaly is tervezték, de csak idén sikerült színpadra állítani. A két szerző korábban már együtt készítette a Kölyök című musicalt, most pedig – többek között – Komár László, Máté Péter, Cserháti Zsuzsa slágereiből állt össze a zenei alap.

A hetvenes években játszódó zenés darab története szerint a kisvárosi tanácselnök megalapítja az első vidéki kaszinót, a nyitóünnepségre az ország két legnépszerűbb énekesét hívja meg. Miután a kaszinó létrehozásának gondolata ellentétes a szocialista erkölccsel, ezért a megnyitását többen is szeretnék megakadályozni, de az is kiderül, hogy a fellépők személye körül sincs minden rendben.

A rendező azzal indokolta a darabválasztást, hogy nagyon izgalmasnak tartja az 1970-es, 1980-as évek időszakát, vagyis a rendszerváltás előtti korszakot, az akkori konfliktusokat, de nagyon kevés olyan színpadi mű készült, amely ezt könnyen fogyasztható módon mutatja be.

Az előadások főbb szerepeit Foki Veronika és Borbély Richárd alakítja – mindketten a Madách Színház művészei, de visszatérő vendégek Zalaegerszegen –, illetve a Hevesi Sándor Színház tagjai, Hertelendy Attila, Szakály Aurél, Ticz András és Kovács Virág mellett a Zalai Táncegyüttes táncosai is színpadra állnak.

Egyebek mellett a Táncoló fekete lakkcipők, a Halványkék szemek, a Száguldás, Porsche, szerelem, az Ez majdnem szerelem volt című dalok csendülnek fel a revü-musicalben.     

A pénteki ősbemutatót a szerzők jelenlétében tartják a zalai megyeszékhelyen, a  darabot pedig hét estén játsszák.

Kvártélyházi Szabadtéri Színház, Zalaegerszeg, Hasonmások, Nagy Tibor, Komár László, Máté Péter, Cserháti Zsuzsa

 

 

Szólj hozzá!


Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi...

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi...
 
Színház naptár

Generációnk a padlón hever (Az ügynök halála, Centrál Színház)

Mint arról már többször is hírt adtunk, a Centrál Színház tűzte műsorára a drámairodalom egyik klasszikusát. A főpróbán jártam, és előre bocsájtom, nem kritikaírásra vállalkoztam, hanem arról beszélnék, hogy 2024-ben számomra mit jelentett ez az előadás.

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.
Új színdarabok
A király beszéde
A király beszéde
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
kettős:játék
kettős:játék
Budapest 
 
 
 
Cached at 12:43:06