Ma van a magyar dráma napja

2019. September 21.  ·     ·  Színházvilág.hu, MTI

A magyar dráma napján magyar szerzők műveivel, rendhagyó programokkal és díjátadóval is ünnepelnek a színházak országszerte és a határon túl is.

Madách Imre: Az ember tragédiája (1908) PR Herald

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg ezen a napon, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék.

Idén a magyar dráma napján rendezik meg a Színházak éjszakáját. A rendezvényen harmincnégy budapesti teátrum várja a közönséget kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal és mintegy kétszáz egyéb programmal, de vidéken – például Miskolcon, Kecskeméten, Nyíregyházán, Szombathelyen és Debrecenben – is készülnek programokkal.

A magyar dráma napját a határon túl is megünneplik, a székelyudvarhelyi dráMA színházi találkozón például a szervező Tomcsa Sándor Színház egy ifjúsági előadását láthatja a közönség.

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadó gálát a magyar dráma napjához kapcsolódva vasárnap tartják a budapesti Katona József Színházban.

magyar dráma napja, színházak éjszakája, Madách Imre, Az ember tragédiája

 

 

Szólj hozzá!


Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda...
 
Színház naptár

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta nagyon odafigyel a környezetére, méhlegelőt alakít ki a telkén, virágot ültet, biciklivel jár és arra törekszik, hogy a főzések során is a lehető legfenttarthatóbban járjon el. Most...

A majdnem tökéletes boldogság receptje

A LIAison és a Füst sikere után megszületett Pokorny Lia legújabb önálló estje. A majdnem tökéletes boldogság receptje című előadás április 12-én a MOMKultban debütál, és onnantól kezdődően havonta látható majd Budapesten és az ország különböző pontjain.
Új színdarabok