Cziczó Attila


Cziczó Attila

Magyar író, drámaíró, rendező, újságíró, drámatanár, zeneszerző, zenész. Drámák, mini-drámák, musicalek, dalok, versek, novellák és két könyv szerzője, a Fészek Színház rendezője, 2008-tól a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnökségi tagja, a Játékos újság szerkesztője.

Számos amatőr színházi díjat nyert, "Gárdony Város Művelődéséért" kitüntetés - 1998 tulajdonosa, 2008-ban Fringe-díjat nyert a Süsü-B c. mesejátékával és rendezésével, melyet a Hegyhát úti Speciális Szakiskola és Diákotthon (Budapest) diákjainak közreműködésével adtak elő. 2009-ben megnyerte az Új Színház Kőfal-Pálya II. díját FÉM c. abszurd drámájával, e dráma általa színpadra állított előadása pedig 2009-ben elnyerte a Paál István Diplomát.

Zenei munkássága:

Könnyűzenei pályafutását a gimnáziumi évek alatt kezdte, a KOX zenekarral, melynek gitárosa és zeneszerzője volt. Koncertjeik Székesfehérvár fiataljai számára kultikus értékűek voltak. Következett az Óriások és Törpék zenekar, mely szintén nagyon népszerű volt a fiatalok körében, majd a Yeti Blues Band, és a Camacho, melyekben szólógitárosként és szerzőként számos sikeres koncertet élt meg. Jelenleg a Fishmojo zenekar szerzője, vezetője.

A musical műfajával szintén a gimnázium alatt kötött szoros barátságot. A székesfehérvári Ságvári Szakközépiskola 1988. március 15-én mutatta be „Tekints ránk szabadság!” c. ünnepi musical-t, melynek betétdalait írta. 1992-ben megírta „Dorottya” c. musical-jét, melyet saját rendezésében a székesfehérvári Vörösmarty Színház játszott igen nagy sikerrel. Következett 1993-ban a „Húsvét a hegytetőn” c. musical, melyet szintén saját rendezésben láthatott a Székesfehérvár és környéke közönsége, Ezt az előadást Franciaországba, Párizsba, az Expolangues nemzetközi fesztiválra is meghívták. 1997-ban megszületett a „Mouse World”, 1998-ban pedig a „Világszám!” c. gyermek-musical, ez utóbbit a szerző saját rendezésében be is mutatták Székesfehérváron. 2000-ben megírta Pajor Dóra „Csuportkép” c. TV-filmjének filmzenéjét. 2008-ban készült el a Fishmojo zenekar „BERTA18” c. nagylemeze.

Színházi munkássága:

A gimnáziumból kikerülve, a „vízi-mentős, matrózos, forgalmista” vargabetűk után 1990-ben megalapította Effect Színház nevű saját társulatát, melyben szerző-rendező volt. A társulat 1994-ig számos nagysikerű, főleg saját szerzésű darabot mutatott be a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, majd 1994-től 1998-ig a Fejér megyei Művelődési Központ színháztermében működött, saját jegypénztárral és bérlet-sorozattal. A felnőtt társulat mellett 1992-ben létrehozta a Kis-Effect nevű gyermekszínházat, majd a gyerekek szüleiből megalakult a Gárdonyi Műkedvelők Köre (GMK). A Kis-Effect és a GMK a gárdonyi Művelődési Házban lelt saját otthonra. Mindezen tevékenységért 1998-ban elnyerte a "Gárdony Város Művelődéséért" kitüntetést.

A kezdeti időkben az „Effect” zenés színházként üzemelt, ami abban az időben egyedülálló volt, hiszen az országban rajtuk kívül csak a Rock Színház mutatott be zenés darabokat. 1994-től aztán egyre inkább prózai színházzá lettek, a musical-eket felváltották a drámák, mini-drámák, kabarék. Figyelme egyre inkább a fiatalság felé fordult, először kisgyermekekkel (Kis Effect), majd kiskamaszokkal kezdett foglalkozni, végül lehorgonyzott a nagykamaszok világánál. Drámát kezdett tanítani középiskolákban és 2000-ben létrehozta a Fészek Színházat, mely azóta is működő, fiatalokból álló társulat. Amatőr színháza - a diákszínjátszásból kinövő társulattal - a közösséget preferáló, a szavak erejével, a jelenkor problémáival, a valósággal foglalkozó, azt feldolgozó színpadi művek létrehozására létrejött együttes, melynek célja a színházi formanyelv megújítására tett kísérletek mellett az általuk megismert színházi hagyományok, élettapasztalatok, társművészetek vizsgálata, alkalmazása.

Fontosabb rendezései:

* Gyenge vagyok (Fészek Színház 2011) [4]
* Iskolapélda (Fészek Színház 2010) [5]
* Fém (Új Színház 2009) [6]

Művei:

Drámái, novellái, regényei a társadalom valóságát ábrázolják. Szókimondó, őszinte, realista írásai a mai Magyarország kordokumentumainak is felfoghatók.

Drámák:

* Gyenge vagyok (dráma) 2010
* Iskolapélda (abszurd dráma) 2010
* Párizs (szerelmi dráma) 2010
* Tiszta kosz (zenés kamaradráma) 2009
* Senkiföldje (szövegtöredékek) 2009
* HáRoMnőVÉr (komédia - átdolgozás) 2009
* Műköröm (dráma) 2009
* Apakereső (színjáték gyerekeknek) 2009
* Fém (dráma) 2008
* Körforgalom (életjáték) 2008
* Káélet (dráma) 2007
* Romantika (búbánatos cigánymese) 2007
* Kell egy csapat [Csabagyöngye!] (színjáték gyerekeknek) 2007
* Mozgókép (életjáték) 2006
* Ezerszín (életjáték) 2005
* Háború (kamaszdráma) 2004
* Részlet, avagy a történelem hátulról (paródia) 2004
* Tanár úr, de miért? (komédia) 2004
* Majdnempróba (kamaszdráma) 2003
* Mennyit ér? (paródia) 2003
* Kistata (komédia) 2002
* Andrea (életjáték) 2001
* Koncert (életjáték) 2000
* ’48 újra (ünnepi szerkesztett játék) 2000
* Népmesécske (mesefűzér) 1998
* Pável kalandjai (zenés mesejáték) 1994

Musicalek:

* Világszám 1998
* Mouse World 1997
* Húsvét a hegytetőn 1993
* Dorottya 1992

Könyvek:

* Galambketrec (novellaregény, Novella Kiadó 2008) [7]
* Csak az az 1 (ifjúsági regény, ef Kiadó 2005) [8]
* Kisfiúk (gyerekversek 2007)

Közeli előadások a helyen

A KIRÁLY MEZTELEN

A KIRÁLY MEZTELEN

FÉM Arts & Café · Budapest
szeptember 17. (19:30)
A KIRÁLY MEZTELEN

A KIRÁLY MEZTELEN

FÉM Arts & Café · Budapest
október 06. (19:30)
ESTI KORNÉL

ESTI KORNÉL

FÉM Arts & Café · Budapest
október 15. (19:00)
ESTI KORNÉL

ESTI KORNÉL

FÉM Arts & Café · Budapest
október 27. (19:00)
A KIRÁLY MEZTELEN

A KIRÁLY MEZTELEN

FÉM Arts & Café · Budapest
október 28. (19:00)
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Úgy tűnik, máris bezárják az egy éve átadott Eiffel Műhelyházat

Úgy tűnik, máris bezárják az egy éve átadott...

A 24.hu birtokába jutott Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az intézmény művészeinek és munkatársainak küldött...
 
Színház naptár

Törőcsik Mari-emlékest az Ördögkatlan fesztiválon

Holnap (kedden) kezdődik a 15. Ördögkatlan fesztivál, amelyen több mint hatszáz programmal, köztük színházi előadásokkal, koncertekkel, irodalmi estekkel, képzőművészeti és családi programokkal várják öt napon át a látogatókat.

Színház az egész Sziget! 10 nem zenei program, amit érdemes megnézni

A Sziget elsősorban a könnyűzenei programjairól híres, méltán, hiszen az idei fesztiválon olyan sztárok lépnek fel, mint Justin Bieber, Dua Lipa, a Kings of Leon vagy az Arctic Monkeys. Azonban a nem zenei programok között is van jócskán olyan, amit érdemes megnézni: noha nem a klasszikus értelemben vett színházi előadások,...
Új színdarabok
Üvegfal
Üvegfal
Budapest 
Üvegfal
Üvegfal
Budapest 
Üvegfal
Üvegfal
Budapest 
Üvegfal
Üvegfal
Budapest