Szeged 2021. Dec. 05. (15:00)

W. A. Mozart: Szöktetés a szerájból


W. A. Mozart: Szöktetés a szerájból
A produkció a Szegedi Nemzeti Színház és a Coopera koprodukciójában valósul meg. A Coopera négy éve hív életre operaelőadásokat Magyarország vidéki színházaival együttműködve. Céljuk az operajátszás népszerűsítése, minőségi előadások létrehozása.

„A mű gondolati magja a hűségen alapuló, igaz szerelem hatalma. A tiszta szerelem, illetve a szabadságvágy képviselői állnak szemben a számukra ellenséges hatalommal. Bár a mű cselekménye a szöktetés előkészítése és kivitelezése, a mondanivalót tekintve mégsem ez a legfontosabb. A lényeg az, hogy a szereplőknek lelki akadályokon kell áthatolniuk. A darab két szerelmes párjának, sőt még az ellenségnek, Szelim pasának is el kell igazodnia az érzelmek labirintusában. A szerelmét kutató Belmonte már az opera kezdetén megtalálja azt a helyet, ahol kedvesét fogva tartják. De vajon újra megleli-e a leány szívét is? A sors Konstanzénak is feladja a leckét: megtörhetné a fogság, az életben maradásért a basa mellett elfeledhetné régi kedvesét. Vajon akár a halálig is hű tud maradni szerelméhez? Szelim teljhatalmú fogvatartó, mégis azt várja, hogy Konstanze szabad és önálló elhatározásából szeresse őt. Vajon képes-e megbirkózni ennyi hűség és állhatatosság láttán a lány ellenszegülő akaratával, és mindeközben múltjával és a kudarc lehetőségével?” (Juronics Tamás, rendező)

Szelim pasa: Szabó Győző, Mertz Tibor
Konstanze: Ferenczy Orsolya, Kolonits Klára
Blonde: Nánási Helga. Zábrádi Annamária
Belmonte: László Boldizsár, Vadász Zsolt
Pedrillo: Tötös Roland, Laki Péter
Ozmin: Cseh Antal

Díszlettervező: Cziegler Balázs
Jelmeztervező: Jeremias Design Studio
Magyar szöveg*: Romhányi Ágnes
Súgó: Zsoldos Anikó
Ügyelő: Kürtös Petra
Rendezőasszisztens: Birkenstock Rebeka
Karigazgató: Flórián Gergely
Korrepetitor: Hermann Szabolcs
Játékmester: Tóth Erika, Magyar György
Vezényel: Dinyés Dániel
Rendező: Juronics Tamás
Producer: Dr. Vadász Dániel

Közreműködők:
a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Nemzeti Színház énekkara

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda...
 
Színház naptár

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta nagyon odafigyel a környezetére, méhlegelőt alakít ki a telkén, virágot ültet, biciklivel jár és arra törekszik, hogy a főzések során is a lehető legfenttarthatóbban járjon el. Most...

A majdnem tökéletes boldogság receptje

A LIAison és a Füst sikere után megszületett Pokorny Lia legújabb önálló estje. A majdnem tökéletes boldogság receptje című előadás április 12-én a MOMKultban debütál, és onnantól kezdődően havonta látható majd Budapesten és az ország különböző pontjain.
Új színdarabok
Liliom
Liliom
Budapest 
Liliom
Liliom
Budapest 
A PÁL UTCAI FIÚK
A PÁL UTCAI FIÚK
Százhalombatta 
Mindenki megvan? Dr....
Mindenki megvan? Dr....
Székesfehérvár 
A három sárkány
Megmaradni
Megmaradni
Budapest 
Megmaradni
Megmaradni
Budapest