A cikk, amelynek meg sem kellett volna születnie, mégis örülünk neki

2023. January 19.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Sosem gondoltuk volna, hogy valósággá válnak a filmes disztópiák, és lesz olyan időszak, amikor ki sem tehetjük a lábunkat a lakásból (covid), aztán épphogy kijöttünk belőle, azt nem gondoltuk volna, hogy bezárhatnak színházak amiatt, hogy nem tudják fizetni a fűtést és/vagy a világítást...

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Arról már hírt adtunk, hogy a Tizenkét dühös embert a székesfehérvári Városháza Dísztermében mutatják be Cserhalmi György rendezésében – január másodikától takarékossági okokból a Vörösmarty Színház ugyanis ideiglenesen bezárta kapuit.

Aztán láttuk a FB-on, hogy a Győri Balett az Audi Hungária rendezvényközpontjában próbált négy hétig.

Már az első hírnél felmerült bennünk, hogy vajon  milyen közösségi, közigazgatási, üzleti terek lehetnek még azok, amelyeket a színházak ideiglenesen használni tudnának – ha megfelel a célra és amúgy is fűtenék/világítanák ezeket, miért ne?

Most itt az újabb hír, hogy az önkormányzati fenntartású intézmények ideiglenes bezárása miatt a Pick Szeged Zrt. által felajánlott helyszínen folynak a Szegedi Nemzeti Színház egyik márciusi bemutatója, a Hegedűs a háztetőn című musical próbái.

Még decemberben kereste meg a céget a színház, hogy az emelkedő rezsiköltségek miatt több hétre kénytelenek bezárni épületeiket, a cég pedig a lehetőségéhez mérten igyekszik támogatni a kulturális életet: a Pick klubban sikerült olyan helyiségeket találni, melyek megfelelőek a színház számára.

Barnák László, a színház főigazgatója hangsúlyozta, a cég hosszú ideje a színház támogatója. A cég segítsége lehetőséget teremtett arra, hogy a társulat folytatni tudja a darab próbáit. A Pick klub épületében található táncterem kiváló helyszín a színészek, a teljes tánc- és énekkar számára, időnként több mint ötven ember próbálhat itt.

A darabot rendező művész kifejtette, 1986 októberében ezzel a produkcióval indította a felújított teátrum új évadát. Főszerepet akkor Király Levente, majd 2005-ben Gregor József játszotta, a nagy elődöket pedig Tevjeként ezúttal Borovics Tamás követi.

A musicalt hatalmas stábbal, grandiózus látványvilággal állítják színpadra az alkotók Varsányi Anna díszlet- és jelmeztervei alapján, Hermann Szabolcs zenei vezetésével, Hajdu Anita koreográfiájával. A szegedi társulatot vendégművészként kiegészíti az elmúlt évek sikerprodukciója, a Valahol Európában néhány gyerekszereplője és Szemenyei János.

Tényleg nagyon örülünk ezeknek a felajánlásoknak, együttműködéseknek, mert egy igen nehéz helyzetben szolgálnak mentőövként a bajba jutott színházak számára, de – ahogy azt a címben is jeleztük – az igazi az lenne, ha ezt a cikket meg sem kellett volna írnunk. S ha valamikor, most aztán tényleg aktuális a szegediek új előadásának egyik dala:

 

 

színházbezárás, Szeged, Hegedűs a háztetőn

 

 

Szólj hozzá!


Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda...
 
Színház naptár

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta nagyon odafigyel a környezetére, méhlegelőt alakít ki a telkén, virágot ültet, biciklivel jár és arra törekszik, hogy a főzések során is a lehető legfenttarthatóbban járjon el. Most...

A majdnem tökéletes boldogság receptje

A LIAison és a Füst sikere után megszületett Pokorny Lia legújabb önálló estje. A majdnem tökéletes boldogság receptje című előadás április 12-én a MOMKultban debütál, és onnantól kezdődően havonta látható majd Budapesten és az ország különböző pontjain.
Új színdarabok