Budapest 2020. Aug. 23. (20:00)

Maria Callas mesterkurzusa


Maria Callas mesterkurzusa
Maria Callas, aki egyik pillanatról a másikra pályája csúcsán elvesztette a hangját. Egy asszony, aki előtt a világ hevert, már nem tudja megjutalmazni hódolóit, miközben az operáról, az éneklésről, a sikerről s az életről mindent tud, amit egy asszony tudhat.

Terrence McNally: Maria Callas mesterkurzusa
2 részben

A New York-i Schubert Színházba a teljes esztendõre nem kapható jegy a Mesterkurzus című sikerdarabhoz – és ez még egy nyolcvanmilliós városban is igen feltűnõ, szokatlan…

Közel húsz év szünet után a Spirit Színházban kel életre a történet.

Terrence McNally négy sikeres darab és tucatnyi film után sem számíthatott arra, hogy zenei képzettsége ilyen váratlanul izgalmas témához vezeti el. A színpadon a XX. század legnagyobb énekesnője, a görög származású Maria Callas, a Milánói Scala, a New York-i Metropolitan, a bécsi Stadtoper és a londoni Covent Carden hősnője, az olasz arisztokrata, Meneghini felesége és a hajómágnás Onassis szeretője – a hétköznapi élet és a művészet hatalmas mítosza. Callas, aki egyik pillanatról a másikra pályája csúcsán elvesztette a hangját. Egy asszony, aki előtt a világ hevert, már nem tudja megjutalmazni hódolóit, miközben az operáról, az éneklésről, a sikerről s az életről mindent tud, amit egy asszony tudhat.

Mesterkurzust indít – s ez a valóság – a New York-i zeneiskolában, nyilvános tanfolyamot, amely olyan, mint egy operaelőadás. Itt mindenki énekelhet, csak Callas az egyetlen, aki énekhangot nem hallat. Viszont bírálja, kritizálja mindazokat, akik csak megkísérlik is utánozni. Eközben maga elé álmodja az életét a kis görög falutól a világhír csúcsáig. Csupa forróság, csupa izgalom, csupa váratlan fordulat a darab, egy nagyszerű szerep csodálatos operaáriák köré szõve. Nem csoda, hogy manapság bejárja a világot, mert egy igaz, szép és tiszta élet tükre.

Szereposztás:
Maria Callas.............. Nagyváradi Erzsébet
Zongorakísérő........... Mester Dávid
Első szoprán............. Herczenik Anna
Második szoprán....... Gyöngy Zsuzsa
Tenor......................... Gulyás Bence

Fordította: Ungvári Tamás
Díszlet: Czeizel Gábor
Jelmez: Katona Bálint
Rendező: Czeizel Gábor

A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi...

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi...
 
Színház naptár

Generációnk a padlón hever (Az ügynök halála, Centrál Színház)

Mint arról már többször is hírt adtunk, a Centrál Színház tűzte műsorára a drámairodalom egyik klasszikusát. A főpróbán jártam, és előre bocsájtom, nem kritikaírásra vállalkoztam, hanem arról beszélnék, hogy 2024-ben számomra mit jelentett ez az előadás.

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.
Új színdarabok
A király beszéde
A király beszéde
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
kettős:játék
kettős:játék
Budapest