Szikora János a színházat működtető emberi energiában gondolkodik

2022. September 06.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

Megnyitotta 2022/23-as évadát a , amely óriási kihívásokkal állítja szembe fehérvári társulatot.

AJulius Caesar olvasópróbája/Vörösmarty Színház FB

Egy évadnyitón a boldog békeidőkben darabokról és színészekről folyt a szó, helyüket most e nehéz időkben elbitorolták a villanyszámlák.

Az évadnyitó társulati ülésen a fenntartó önkormányzat képviseletében Székesfehérvár  polgármestere, Dr. Cser-Palkovics András a rezsivel kapcsolatban azt mondta, hogy az áramszámla 250 millió forinttal növekedik meg az elkövetkező időben.

„Arra kértem igazgató urat, hogy gondoljuk át a téli működtetés és működés kérdését, azzal, hogy lehetőség szerint (...) az évad normális végigvitelének rendjét ne lehetetlenítse el.”

Arról biztosította a társulatot, hogy munkatársaival és a színház vezetésével olyan megoldáson dolgoznak, amely mindenki számára kielégítő lesz. Egyelőre az a fájó döntés is a pakliban van, hogy átmenetileg bezár a színház épülete, de ígérete szerint a darabok kijátszhatók lesznek. Amennyiben szükség lesz rá, a működés átmeneti felgüggesztésére januárban és februárban kerülhet sor.

Dr. Szikora János igazgató az évadnyitón úgy fogalmazott, hogy nem egy új színházi évad, hanem egy olyan színházi korszak nyílik meg, ahol újak a játékszabályok.

„Akkor gondolkodunk helyesen, ha úgy gondolunk a jövőre, hogy az annyira más lesz, hogy semmilyen tekintetben nem fog hasonlítani ahhoz a múlthoz, amit megszoktunk. Valami új kezdődik, és ebben az újban a gyökér máshol van: nem az energiaárakban, hanem a színházat működtető emberi energiában. Ebben tudok gondolkodni.”

Ez az újfajta színházi szemlélet szerinte olyan társadalmi felelősséget kell vállaljon, amely az embereket ebben a helyzetben leginkább mérgező dolgokat, a félelmet és haragot igyekszik megszüntetni.

„Az elkövetkező időben mi ezen fogunk dolgozni” – tette hozzá.

Ígérete szerint a Vörösmarty Színház bérletesei, törzsközönsége továbbra is ugyanazzal a minőségi kínálattal és ugyanazzal a kiváló társulattal találkozhatnak. Szeptember végén a Pelikán Fészek kapuit a Petőfi Rock című előadással nyitják meg, a Nagyszínpadon pedig kezdődik a Julius Caesar próbafolyamata.

A színház szeptemberi műsora itt

 

 

 

 

 

 

Vörösmarty Színház, rezsi, színházbezárás

 

 

Szólj hozzá!


Egy vígjátékban hozták össze az egykori szappanopera-szereplőket

Egy vígjátékban hozták össze az egykori...

Moravetz Levente a Közjegyző az emeleten című vígjátékban vonultatja fel a korábbi televíziós szappanopera-szereplőket: Szőke Zoltánt és...
 
Színház naptár

Ideiglenesen Szentesre költözik a Békéscsabai Jókai Színház

Mivel a békéscsabai színházat három hónapra energiatakarékossági okokból be kell zárni, az arra az időszakra tervezett bemutatókat a teátrum az általa működtetett szentesi Tóth József Színház és Vigadóban mutatja be.

Béranyák a Vígszínházban

A béranyaság különböző aspektusait mutatja be jelenetfüzéreken keresztül Czukor Balázs Béranyák című előadása. A számos etikai kérdést megfogalmazó és egyéni tragédiákat, reményt és reménytelenséget felvázoló szkeccselőadást Hegyi Barbara, Petrik Andrea, Waskovics Andrea, Tar Renáta, Telekes Péter és Medveczky Balázs...
Új színdarabok