Idén is százezer forintot kap minden diplomázó színész

2022. April 27.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Százezer forint támogatást kap minden friss diplomás színész az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesülettől. Az EJI igazgatója, Tomori Pál a Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából tette ezt a bejelentést.

De nem az6 a pénz van a bőröndben.... (Szkárossy Zsuzsa/Vígszínház)

A Szellemi Tulajdon Világnapján Millennium-díjat kapott a Soharóza együttes. A Soharóza a Zeneakadémián doktorált Lantos Rezső-díjas karnagy, Halas Dóra vezetésével 2008 óta játszik hangokkal, különböző zenékkel és zajokkal, az emberi testtel és a térrel, így hozva létre rendhagyó, műfajilag besorolhatatlan előadásokat. Az együttes nevét egy Soha Róza nevű kislánytól vette kölcsön, aki a mai napig az egyesület székhelyének szomszédságában lakik.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület szociális célú jogdíjalapja terhére másfél évtizede minden évben ezzel a gesztussal járul hozzá a fiatal tehetségek pályakezdéséhez, a munkakezdéssel, társulathoz szerződéssel járó anyagi terhekhez.

Az összeget Hegedűs D. Géza, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke adja át 42 egyetemet végzett előadóművésznek a diploma átvételét követően.

Gyimesi László, az EJI elnöke és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a professzionális előadóművészi lét nélkülözhetetlen eleme az előadói teljesítményt, szellemi tulajdont kifejező jogdíj. Ahhoz, hogy valakiből virtuóz zenész, kiemelkedő táncos vagy karizmatikus színész váljon, több évtizednyi tanulásra és rengeteg lemondásra van szükség. Ezért is támogatja az EJI évtizedek óta a Kőbányai Zenei Stúdió Szakgimnázium, a hazai könnyűzenész képzés jelentős bázisát munkájában.

A közlemény ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az aktív időszak néhány előadóművészeti műfaj - például a balett vagy a cirkuszi akrobatika - esetében nagyon rövid, mert az extrém fizikai terhelés már fiatal korban a hivatásos pályafutás befejezéséhez vezet.

"A legtöbb hangfelvételt, filmet fiatal korban készítik az előadóművészek, de a befektetett energia - ha egyáltalán - lényegesen később térül csak meg. A hangfelvételek több mint harmadát, a filmeknek pedig mintegy harmadát 30 évnél fiatalabbak készítik el. Ennek a korosztálynak a jogdíjrészesedése a zenei területen nem éri el a 10 százalékot, filmes területen pedig alig haladja meg a 2 százalékot" – áll a kommünikében.

Az Artisjusnak van egy rossz és három jó híre

Az EJI elnöke a Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából sürgette, hogy a Szellemi Tulajdon Világszervezete által elfogadott Pekingi Szerződést aláíró országként Magyarország minél előbb ratifikálja a dokumentumot. A szerződést hazánkkal együtt 98 ország írta alá, és eddig 45 állam ratifikálta, Magyarország azonban még nem, így szabályai jelenleg nem érvényesülnek itthon. A szerződés vagyoni jogokat biztosít az előadóművészek számára, elősegítve, hogy elfogadható jövedelemre tegyenek szert.

A világnap alkalmából az EJI a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) akciójához csatlakozva felhívást tett közzé, amelyben javaslatokat vár annak a fiatal előadónak a személyére, aki idén a legnagyobb változást gyakorolja a magyar színházi, zenei, táncos, illetve cirkuszi életre.

Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület, Hegedűs D. Géza, jogdíj

 

 

Szólj hozzá!


A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta...
 
Színház naptár

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.

Tóbiás, a tejesember a Gólem Színházban

Ha valakinek így nem rémlene, hívják őt más néven is: Tevje, ő a Hegedűs a háztetőnben szeretne gazdag lenni. A méltán híres musicalhez képest Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című elbeszélése kissé árnyaltabban mutatja be, hogyan birkóznak meg szüleink azzal, hogy felneveljenek minket.
Új színdarabok