Nagyszerű dolog operával foglalkozni! Na de mi az a COOPERA???

2019. December 05.  ·   Ajánló   ·  Színházvilág.hu

A Coopera harmadik éve hív életre operaelőadásokat, céljuk ezzel az operajátszás népszerűsítése, minőségi előadások létrehozása Magyarország vidéki színházaival közös koprodukciók útján. A cél, hogy a nem budapesti közönség is olyan operaelőadások, olyan alkotók munkájának részese legyen, amelyet egy-egy színház egyedül nem, vagy nagyon nehezen tudna színpadra vinni, ám az együttműködésnek köszönhetően ez sokkal könnyebbé válik.

Kolonits Klára Konstanze, Balczó Péter Belmonte, Zábrádi Annamária Blonde és Szerekován János Pedrillo szerepében. Fotó: MTI

A Coopera által életre hívott operaelőadások sajátossága, hogy a különböző színházak saját együtteseiket, karaikat bevonják közreműködőként, így Debrecenben a Kodály Filharmonikusok tolmácsolásában csendülnek majd fel Mozart dallamai.

A Coopera 2019/2020-as évadának bemutatója Wolfgang Amadeus Mozart Szöktetés a szerájból című, háromfelvonásos vígoperája. Az eredetileg az 1600-as években játszódó történetet a darab rendezője, a Kossuth-díjas Juronics Tamás a XXI. századba ülteti át, ezzel nyújtva egy modern, a mai kor emberének is valódi tartalmat adó értelmezést. A darab premierje a debreceni Csokonai Színházban lesz 2019. december 6-án. 

A bemutató különlegessége, hogy Mozart művét ebben formában először láthatja a közönség, ugyanis a Romhányi Ágnes által jegyzett magyar szövegeket teljes egészében még senki nem mutatta be. A darab látványvilágát Cziegler Balázs álmodta meg, míg a jelmezek a Jeremias Design Studio munkái.

Az előadás rendezője a Kossuth-díjas Juronics Tamás így fogalmazta meg a darab, számára legfontosabb, üzenetét:

“A mű gondolati magja a hűségen alapuló, igaz szerelem hatalma. A tiszta szerelem, illetve a szabadságvágy képviselői állnak szemben a számukra ellenséges hatalommal. Bár a mű cselekménye a szöktetés előkészítése és kivitelezése, a mondanivalót tekintve mégsem ez a legfontosabb. A lényeg az, hogy a szereplőknek lelki akadályokon kell áthatolniuk. A darab két szerelmes párjának, sőt még az ellenségnek, Szelim basának is el kell igazodnia az érzelmek labirintusában.”

A darab szereposztása a hazai művészvilág kiválóságait sorakoztatja fel, a december 6-i premieren a Liszt-díjas Kolonits Klára, a Jászai-díjas Mertz Tibor, László Boldizsár, Nánási Helga, Cseh Antal és Laki Péter lépnek színpadra, de a közönség találkozhat majd – többek között – a debreceni származású Rendes Ágnessel is Konstanze szerepében, vagy Balczó Péterrel és Lengyel Ferenccel is.

Mozart vígoperája a singspielre jellemző elemeket is tartalmaz, így kiemelt szerepet kap a próza, a bemutatón színpadra lépő Mertz Tibornak ez az első ilyen szerepe:

„Nagyszerű dolog operával foglalkozni! Ez az élmény számomra igazán reveláció! Mindenki mással ellentétben először dolgozom ebben a műfajban. Egyrészt egészen különleges színészi munka, hogy a zene mindent meghatároz. Tempót, érzelmeket, és ezek változásait. Másrészt nagy ajándék közvetlen közelről hallgatni ezeket a csodálatos énekeseket.”

 

 

Coopera, Debrecen

 

 

Szólj hozzá!


Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi...

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi...
 
Színház naptár

Generációnk a padlón hever (Az ügynök halála, Centrál Színház)

Mint arról már többször is hírt adtunk, a Centrál Színház tűzte műsorára a drámairodalom egyik klasszikusát. A főpróbán jártam, és előre bocsájtom, nem kritikaírásra vállalkoztam, hanem arról beszélnék, hogy 2024-ben számomra mit jelentett ez az előadás.

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.
Új színdarabok
A király beszéde
A király beszéde
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
kettős:játék
kettős:játék
Budapest