Maladype Színház


CímBudapest, 1088, Mikszáth Kálmán tér 2.
Maladype Színház

A 2001-ben alakult, állandó társulattal és alkotótársakkal működő Maladype Színház úgy nevezett független színház, melynek társulata kizárólag pályázati forrásokból tartja fenn magát.

„Függetlensége” azonban nemcsak szervezeti formájának, hanem szellemiségének és a színházról alkotott elképzeléseinek is lényege. Ennek köszönhető, hogy a Maladype az elmúlt évek során, önmagát mindig újrafogalmazni képes társulat maradt, aki új kontextusokba helyezkedve, új felismerésekre tett szert, és aki a mindenkori változást a színházcsinálás természetes folyamatának tekinti. Tudatosan keresi a színházi-, és a nem színházi terek adta váratlan lehetőségeket, a szabálytalan színészi megoldásokat és azokat a közvetlen nézői reakciókat, melyek mentesek a hagyományos színházi elvárásoktól és klasszikus viselkedésformáktól.

A Maladypére jellemző sajátos színházi nyelv és gondolkodás, legfőképpen a koncentrált műhelymunkára, az intenzív színészi együttlétre és a közönséggel való folyamatos kommunikációra épít. Ezért fontosnak tartja a színészek elemző és szintetizáló képességének fejlesztését, kifejezésmódjuk mindennapi hangvételét és a rögtönzéseken alapuló színészi játék kreatív részének folytonos kondicionálását, mely azonnal és élénken reagál a nézőkkel közös térben keletkező történésekre is.

A Maladype Színház, Balázs Zoltán rendező-művészeti vezető irányításával létrehozott előadásai, melyek kitartóan vizsgálják a színház különleges minőségeit, komoly szakmai visszhangot kiváltó, új színházi nyelvvel kísérletező produkciók, melyeket a szakma és a közönség jelentős díjakkal honorált, és amelyek a Maladype társulatát a hazai és a nemzetközi színházi élet egyik legizgalmasabb és legszínvonalasabb független formációjává tették.

Maladype Bázis

A Maladype társulatának életében nem először merül fel az önálló játszóhely (bázis) megteremtésének gondolata. Megvalósítása azonban, még sosem volt ennyire időszerű és lényeges. A folyamatosan változó körülmények, a különféle tapasztalatok és a társulatunkra jellemző innovatív törekvések arra ösztönöztek bennünket, hogy színházunk számára létrehozzuk azt a „nyitott műhelyként” is funkcionáló helyet, ahol saját elvárásainknak és tempónknak megfelelően alakíthatjuk működésünket és ahol közönségünkkel intenzívebb, rendszeresebb és organikusabb viszonyt tudunk fenntartani. Ennek a közvetlen párbeszédekre épülő kapcsolatnak mindennapos apropói lehetnek színházunk előadásai és happening-szerű megmozdulásai, színészeink önálló kezdeményezései és nézőink ezekre adott válaszreakciói.

A Maladype Bázis elsősorban próbahelyként és minimum ötven főt befogadó játszóhelyként szolgálja céljainkat, de ugyanakkor koncertek, kiállítások, író- olvasó-, illetve közönségtalálkozók, vitafórumok, felolvasóestek, filmklub és különböző színháznevelési célokból szervezett programok helyszíne. Kreatív tere színészeink alkotókedvének és a környezetük változásaira adott egyéb reflexióiknak is.

Készülő előadásaink már a Bázis terének adottságait veszik figyelembe, így  interaktív színházi kísérleteink ennek megfelelően változnak. Alfred Jarry Übü királyának nyílt próbái nyitották a sort 2009 október 20-tól december 20-ig, mely időszak alatt, közönségünk a próbafolyamatban való rendszeres és aktív részvételre kapott lehetőséget.

Azt reméljük, hogy a nézőkkel való folyamatos kommunikációnak, kölcsönös kapcsolattartásnak és változatos programjainknak köszönhetően élő és színes „klub-élet” alakul(hat) ki a Maladype Bázison.

 
Hírek és rajongók
 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Vajon milyen lesz a Pinokkió Presser Gábor közreműködésével? Évadot hirdetett a Vígszínház

Vajon milyen lesz a Pinokkió Presser Gábor...

A hagyományokat követve a Vígszínház 126. születésnapján ismerhette meg a közönség a 2022/23-as évad bérletes előadásait és újdonságait.
 
Színház naptár

Shirley Valentine a a Centrál Színházban

Április 28-án mutatja be a Centrál Színház Willy Russel sikerdarabját, a Shirley Valentine-t Balsai Móni tolmácsolásában.

A fesztivál, amely színházzal és zenével gyógyít

A színháznak gyógyító ereje van. Erre a megállapításra épül az V. Lélektől-lélekig A Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja, melyet április 22-24. között immár ötödik alkalommal rendeznek meg a Veszprémi Petőfi Színházban. A három nap során színes, aktuális problémákat, kérdéseket boncolgató programjaikkal,...
Új színdarabok